Ефикасни ли са домашните методи в борбата с мравките?

Що за насекомо е мравката?

Мравките са изключителни същества. Подобно на пчелите те създават семейства със много сложна йерархия. В колонията има разпределение на труда и сложна система на комуникация, която им дава възможност да си разпределят ролите и задачите.Известни са повече от 12 000 вида мравки. Размерите и видовете им варират от много дребни до 5см. На цвят могат да бъдат червени, черни, зелени или с метален блясък (някои тропически видове).

Къде се срещат мравките?

Мравките могат да се срещнат по целия свят с изключение на Антарктида. Те са преки или непреки тревопасни животни, хищници, като могат да се хранят и с мърша. Често те са неканени гости в домовете ни както в началото на лятото, така и в останалите сезони, като те са доста устойчиви и упорити същества. Могат да се адаптират и да оцеляват в супер екстремна среда. Обичат да се заселват в кухнята като нападат всякаква храна. Обичат и по-влажни места като бани и мокри помещения. Точно тези условия правят морските градове и курорти доста привлекателно място за мравките. Правят огромни колонии в обитаеми жилища, като могат да се заселят в цели блокове и проблема с тях да се задълбочи сериозно.

Опасни ли са мравките?

Мравките не са опасни за човека, но могат да създадат много проблеми. Като цяло може да се каже, че те са и полезни и вредни създания, защото на полето унищожават много вредни насекоми, но и в същото време се хранят със засятите и покълнали семена на пшеницата. В домовете на хората са просто неприятни и досадни насекоми.

Как да се избавим от мравките? Домашните методи работят ли?

През годините хората са измислили стотици методи за прогонване на мравките. Най-различни методи можем да чуем и прочетем като например да им въздействаме с различни етерични масла като евкалипт, лавандула, канела или мента. Други народни методи за изтребване са употреба на чесън, портокалови кори или лимонов сок. Тези методи са интересни, но ефекта от тях е неясен или може да бъде краткотраен.

Най-ефикасния метод си остава пръскане с инсектицид изпълнено от професионална фирма, спазвайки всички мерки за безопасност. Много важно е да бъде открито гнездото и да бъде третирано директно, за да се порази колонията. Нашите дезинфектори за обучени да извършват такава дейност. Те разполагат с нужните препарати и машини и опит,така че да Ви отърват от неприятните вредители. Нашия съвет е винаги да се доверявате на лицензирани фирми, защото това е нещо, което би Ви спестило много нерви и пари, а резултата ще бъде най-добрия. Повече информация може да прочетете тук.

Може би търсите?