Ръст на хлебарките в Бургас. Има ли превенция?

Нападение на хлебарки в Бургас. Има ли превенция за справяне с гадините?

В последните месеци се забелязва осезаем ръст на популациите на хлебарки в Бургаски регион. Те са един от най-упоритите вредители, които се срещат в България.

Срещат се няколко вида в нашата страна. Това са Американската хлебарка, Германската хлебарка и Ориенталската хлебарка.

Американската хлебарка е един от най-често срещаните видове. На цвят е червено - кафява и доста едра по размери - до 4 см.

Германската хлебарка е най - разпространения вид в България. Тя дребна по размер, кафява на цвят и доста пъргава. Обича топлината и влагата.

Ориенталската хлебарка. Тя също е голяма по размери. На цвят са черни или много тъмно кафяви. Движат се по - бавно и обичат мръсни, влажни места като мазета, канализации, гниещи обекти.

Какви места обичат да обитават хлебарките и могат ли да нападнат нашите електроуреди?

Различните видове хлебарки обичат да обитават различни места. Например кафявата хлебарка (Германската) можем да я видим в кухнята, лазеща по храните, в банята и на всяко място, което е топло и с по - голяма влажност. Често се заселват в домашните електроуреди като кафе машини, перални, и др. Може да отнеме време докато разберем, че излизат точно от тези места.  Можем да кажем за тях, че са всеядни. Могат да се хранят с всичко, дори сапун, паста за зъби и др.

Американската обича да обитава малки пролуки и цепнатини. Сравнително по - рядко срещана е при нас.

Ориенталската хлебарка е често срещана в мазетата и подобни тъмни, влажни и мръсни места. Тя е голяма и черна и трудно може да бъде объркана с друг вредител.

Можем ли да се справим с хлебарките с домашни средства?

През годините хората са измислили безброй начини и методи за справяне с гадините. Ефекта при всички случаи е съмнителен или краткотраен. Единственото сигурно нещо при домашните методи, е че ще загубите много време, пари и нерви, а през това време хлебарките бързо ще се множат и проблема ще се разраства.

Носят ли хлебарките риск за нашето здраве?

Хлебарките са опасни за нашето здраве, защото задържат вируси и бактерии в краката си и така ги пренасят върху храната и предметите, които ползваме. Това може да предизвика алергии и дори астма при някои хора.

Важна ли е превенцията в борбата с хлебарките?

Превенцията във борбата с хлебарките е важна и е добре да не бъде пропускана. Ние от Хлебарките БГ препоръчваме профилактика на всеки 6 месеца, особено на местата, където е имало активен проблем. Това се прави с цел предотвратяването на нашествия на нови екземпляри. 

Как най-бързо можем да се отървем от неприятните гадини?

Най - бързо и лесно можем да се отървем от вредителя, когато използваме услугите на специализирана фирма като Хлебарките БГ. Това би Ви спестило много време, нерви и пари. Нашите дезинфектори са обучени да откриват и разпознават всеки вид, както и да използват професионални препарати, които не могат да се намерят в магазинната мрежа, защото са разрешени за ползване само от специализирани фирми. Ако имате нужда от повече информация вижте тук.

 

Може би търсите?
Пръскане срещу хлебарки във Вашия дом Пръскане срещу хлебарки във Вашия дом

Гарантирано унищожаване както на кафявите, така и на черните хлебарки в дома само с едно посещение и без никаква миризма. Справяне на 100% с проблема още на следващия ден.