Нападение на мишки и плъхове в края на лятото в Ямбол. Как да се борим с тях?

Домашната мишка

Наблюдаваме силно увеличаване на мишките и плъховете в края на есента в Ямбол и околията, но това не е никак изненадващо. В следващите редове ще разберете защо е така. Домашната мишка е един от най-разпространените видове бозайници в света. Това е така защото е развила способност да съжителства с човека. Тя е малък гризач с дълга опашка и тежи от 12 до 30 грама. Домашната мишка е супер пъргава и подвижна, може да се катери, скача и плува добре.

Плъховете

Плъховете са гризачи разселени почти по цялото земно кълбо. В България се срещат 2 вида - черен и сив. На големина могат да достигнат до 30см. Те са всеядни. Хранят се както с растителна, така и с животинска храна.Плъховете са отлични катерачи, могат да се катерят по ел. кабели, въжета, дървета, за да достигнат до покрив. Могат да плуват до 800 метра без да спират, което ги улеснява в придвижването им в канализации и други канали.

Защо се наблюдава увеличаване на мишките и плъховете в определени сезони?

Мишките и плъховете са животни, които се характеризират със сезонни миграции. В края на лятото и есента започват масово да се придвижват от полетата към местата, в които могат да намерят храна. Могат да изминат от 3 до 5 км. Така се озовават в нашите домове и е важно да знаем методите, с които да ги прогоним максимално бързо, защото са много опасни за нашето здраве и това на домашните ни любимци.

Къде домашната мишка се заселва през зимата? 

Можем да видим домашната мишка в жилищни сгради, стопански постройки, апартаменти, мазета, паркинги и всяко място, където има храна за тях. Когато се установи в дома на човек домашната мишка прави гнездо в най - уединените и защитени ъгли. Това може да е в дупка на пода, под купища боклуци и битови отпадъци или на тавана. За да направят гнездото си те използват всички налични материали като хартия, влакна, остатъци от плат, вълна, пера и др. В човешкото жилище мишките се приспособяват към ежедневния режим и дейността на хората. Обикновено създават определени постоянни пътища, оставяйки след себе си много прах, изпражнения и урина. 

Опасни ли са мишките и плъховете за нашето здраве?

Освен, че са страшно неприятни и стряскащи на външен вид мишките и плъховете са страшно опасни за здравето на както на човека, така и на нашите домашни любимци. Чрез своята слюнка и изпражнения те заразяват храната и местата от където минават. Те пренасят много болести като трихинелоза, бяс, дизентерия, менингит, обриви, дерматит и др. Друга опасност, е че могат да увредят Вашия дом и автомобил, защото могат да прегризят кабели и това да е предпоставка за късо съединение и пожар. 

Методи за борба с мишките и плъховете? 

Мишките и плъховете са много умни животни и за да се борим с тях трябва добре да ги познаваме, за да можем да ги надхитрим. Методите за борба с гризачите са няколко вида: биологичен - това е метод при който използваме котка или куче, за да улови гризача. Този метод е добър, но за да се защити здравето на нашия домашен любимец трябва да се уверим, че той има всички ваксини, защото гризачите може да пренасят бяс. Друг метод е механичния - това е метод при който опитваме да заловим гризачите поредством механични капани. В тези капани се залага примамка и се чака гризача да я намери и когато това стане капана се затваря и той остава вътре. Това са методи, които се считат за неособенно хуманни. Когато мишката се хване в капана и е ранена може да издава страшни писукащи звуци, а гибелта може да настъпи след дни. Друг метод за избавяне от гризачите е като използваме народни средства - като например се смесват гипс или цимент с храната и когато мишката яде умира след известно време. Друг народен метод е с сода или негасена вар. Народните методи може и да дават резултати, но си остават доста несигурни. Най - сигурния начин за избавяне от гризачите е химическия метод. Това е метода, който използваме ние от Хлебарките.бг. При него след направен оглед от наш дезинфектор се поставят отровни примамки на специфични скрити места в помещението. По този начин гризачите биват надхитрени като си мислят, че примамката е безопасна за тях храна. Отровите, с които работят лицензираните фирми са различни от тези, които се предлагат в магазинната мрежа. В отровите за професионална употреба има по - висок процент активно вещество, както и специални мумифициращи съставки, които не позволяват на труповете да гният. 

Нашия съвет е винаги да избирате лицензирана фирма като Хлебарките.бг, защото нашите специалисти са обучени и знаят точно с какъв препарат да работят и как да го заложат, така че ефекта да е най-бърз и дълготраен. Ако имате нужда от повече информация вижте тук.

Може би търсите?
Обработка срещу гризачи във Вашия дом Обработка срещу гризачи във Вашия дом

Професионално залагане на отровни примамки срещу мишки и плъхове в къщи, апартаменти и други жилища.

Обработка срещу гризачи във входа, общите части и мазето Обработка срещу гризачи във входа, общите части и мазето

Унищожаване на гризачите в мазето, стълбището и общите части на всички жилищни сгради. Ефикасна борба и в дворове, навеси, къщи и др.