Каква е разликата между дървеници и дървояди. Лесно ли е да бъдат объркани?

Прилики и разлики между дървеници и дървояди:

Двата вида вредители са съвсем различни. Единственото общо помежду им е, че имат сходни имена. Това е объркващо за хората и често не могат да направят разликата. 

Дървоядите са насекоми, които се хранят с дървесен материал. Това може да са гредите по тавана, маси, столове и всяко нещо, което съдържа дървесина. Можем да разберем, че дома ни е нападнат от дървояди по специфичния скърцащ звук, който издават докато ядат дървото. Също така се виждат и поражения по дървото като дупки и тунели, което с течение на времето може да рухнат цели конструкции. Поради тази причина е задължително да бъдат обработени всички дървени материали като греди при строеж на къща, за да се запази дървото непокътнато дълги години наред. Когато купуваме имот също е добре да се обърне внимание на дървения материал, да се види дали има заразяване и колко се сериозно то. Добрата новина  е, че дървоядите не се интересуват от хората, за разлика от дървениците, които се хранят с човешка кръв.

Дървениците са един от най-трудните за третиране вредители. Те се хранят с човешка кръв. Дребни са по размер от 4 до 6мм.  червено - кафяви на цвят са възрастните индивиди. Женската дървеница снася до 200 яйца през живота си. Минават през няколко етапа на развитие от яйце до възрастен индивид като този период може да варира от 10 до 14 дни в зависимост от външните условия. Най-устойчиви са във фазата на яйце, защото тогава обвивката не позволява на инсектицида да влияе. Точно това е причината професионалните обработки  да се правят през около 2 седмици (2 или 3 на брой) в зависимост от степента на заразяване.

По какво можем да познаем, че сме се сдобили с дървеници?

Понякога е доста трудно да разберем, че сме се заразили с дървеници, но има няколко начина, по които да се ориентираме. Първият е да огледаме добре матрака, на който спим като следим за малки черни точки, което е резултат от кръвосмученето. Те имат специфична миризма подобна на гниещи плодове. Излизат в нощните часове, когато се изгасят светлините, но ако проблема е голям и дървениците са станали много не е изключено да започнете да ги виждате по всяко време на денонощието.

Как се пренасят и лесно ли е да се заразим?

Пренасянето на дървеници не е никак сложно. Достатъчно е да сте били в досег с заразено място. Това може да е хотел или място където има голям човекопоток. Заразяването става неусетно като гадините се закачат за дрехи, куфари и багажи и така се пренасят в дома ни. Затова ние от Хлебарките БГ съветваме да се оглеждат местата, които посещаваме с цел превенция.

Къде обичат да се заселват дървениците?

Те обичат да се настаняват в матраци, дивани, друга мека мебел, зад картини, зад тапети и дори в контактите.

Можем ли да ги разпознаем лесно? Възможно ли е да бъдат объркани с бълхи?

Трудно можем да сбъркаме дървеници и бълхи. Бълхите са малки черни скачащи до 1 метър насекоми. Могат лесно да се видят през целия ден. Пренасят се много лесно чрез домашните ни любимци, затова е важно редовно да ги обезпаразитяваме. Летния сезон е любим на бълхите, докато дървениците можем да кажем, че са всесезонни насекоми.

С какво се хранят дървениците и как изглеждат ухапванията от тях?

Както споменахме по-рано дървениците са кръвосмучещи насекоми. Любимо място са им матраците, като излизат през нощта за да се хранят. По време на храненето изпускат специален обезболяващ секрет, което не позволява на човек да изпитва болка и така на сутринта се събужда с множество ухапвания, които могат да бъдат объркани с обрив. Могат да бъдат малки и по-големи пъпки подобни на ухапване от комар. Усеща се сърбеж и ужасно парене. В такъв случай най-добре е да се използва крем успокояващ кожата и разчесването да е сведено до минимум, за да се избегнат рани.

Опасни ли са за човешкото здраве?

Дървениците са изключително опасни за нас, защото техните ухапвания могат да доведат до рани и инфекции, както и различни по тежест алергични реакции и уртикария. Не можем да не споменем и нарушаването на нощния ни сън, което води до сериозен психически дискомфорт.

Домашните методи работят ли в борбата с дървениците? Кой е най-сигурния начин за справяне с опасните гадини? Има ли превенция?

През годините хората са пробвали всякакви методи с различен успех от борна киселина до всякакви етерични масла. Тези методи в някои случаи може дори да са опасни и е по-добре да не се експериментира. Превенцията на дървениците на практика се свежда до внимателно оглеждане на дрехите и багажите преди да ги внесете в къщи, но ако все пак сте си ги пренесли най-добре е да се доверите на лицензирана фирма, която ще използва най-добрия за вашия случай инсектицид и под строг контрол и при взети всички мерки за безопасност ще извършат няколко обработки, които ще Ви избавят от проблема. Ако имате нужда от повече информация прочетете тук.


 

Може би търсите?
Пръскане срещу дървеници Пръскане срещу дървеници

Изпитан метод посредством специализирана техника за борба с най-трудния вредител - дървениците. Ефикасно унищожаване само с две посещения.