Повече информация за дървениците

Дървениците, които срещаме най-често в бита са известни още като постелни дървеници. Постелните дървеници са пълзящи ектопаразити. Те преживяват чрез кръвосмучене. Разпознават се изключително лесно. Тялото им е кафеникаво на цвят с ясно изразена овална форма. Големината на възрастна дървеница е около половин сантиметър. Най-характерните местообитания за вида безспорно са матраците и меката мебел в жилището, където получават изключително добро укритие и лесен достъп до източник на кръв. Освен в леглата дървениците често се крият и в дупки, процепи, грапави повърхности, дървени мебели и др. Обикновено не са вид, който живее на струпища. Често се наблюдават малки гнезда на много различни места из дома. Не е изключено укритие дори в ел табла или зад контакти и ключове. Освен на тези места дървеници могат да се открият и в рамки на картини, зад стенни часовници, в гардероби, дрехи, завивки, каси на врати, чекмеждета, подматрачни рамки, дюшеци и на още куп места. Обикновено избягват гладки и метални повърхности. Именно уменията им за укривани ги правят толкова трудни за убиване. Като цяло водят скрит начин на живот. Активни са основно през нощта, когато хората спят, но при по-висока численост на популацията могат да се наблюдават и денем. Също така, когато популацията е много голяма може да се долови характерна миризма наподобяваща тази на гранясало олио. 

Видът живее целогодишно във всички климатични зони и макар, че в България не са много често срещан проблем, напоследък се наблюдава завишаване на числеността им. Практиката показва, че наличието на дървеници в жилището често се свързва с пренасянето на дрехи и техника от по-северни държави в Европа като например Германия, Великобритания и др, но не винаги това е причината. Истината е, че те се пренасят изключително лесно. Могат да се скрият в багаж, могат да се закачат и по дрехите на човек. Дори един пренесен индивид е в състояние да създаде цяла популация в ново жилище.

Дървениците имат непълен жизнен цикъл, което се обуславя от липсата на стадий какавида. Преминаването през стадиите яйце, ларва, имаго им отнема около месец-два при благоприятни температури около 25-30 градуса. При много ниски и много високи температури развитието им се забавя. Самите яйца иначе могат да се излюпят за по-малко от седмица дори. Веднага щом се излюпят те вече могат да смучат и кръв. Непосредствено след кръвосмучене дървениците отделят кървави фекалии, които често прилепват по ъглите на мебелите. В случай, че живеят в матрака много често оставят и кървави следи по него. Това е още един лесен начин да се потвърди за наличието на дървеници. Важно е тук да се добави също че по следите от ухапвания върху човек не може да се съди за наличието на дървеници. Често наличиета на ухапвания без никакви други следи от дървеници всъщност подсказват за друг, различен проблем.

Дървениците освен изключително неприятни могат да бъдат и опасни за здравето. Те могат да пренасят причинители на различни болести. Освен това представляват заплаха за Вашите близки, тъй като чрез гостуване можете да ги пренесете лесно. Именно по тази причина дори при един забелязан индивид е необходимо да се вземат спешни мерки за справяне с проблема. Ние от "Хлебарките БГ" можем да предложим ефикасно пръскане против дървеници.

Може би търсите?
Пръскане срещу дървеници Пръскане срещу дървеници

Изпитан метод посредством специализирана техника за борба с най-трудния вредител - дървениците. Ефикасно унищожаване само с две посещения.