Нападение на дъвеници в разгара на сезона в Бургас

В последните месеци се забелязва сериозно увеличение на популацията на дървеници в бургаски регион. Дървениците са един от най-трудните и упорити вредители. Срещат се по цял свят включително и в България. Дървениците са дребни по размер, достигат до 8мм, което ги прави лесно видими и за невъоръжено око. Температурата играе важна роля за развитието им и жизнения им цикъл. 

Как изглеждат дървениците?

Креватната дървеница (както се подразбира от името) се заселва по меката мебел, легла, матраци,дивани, пукнатини, процепи и сухи места. В най-честия случай излизат през нощта, защото избягват светлината,но когато са гладни и популацията е станала голяма, излизат и през деня и пият кръв от гостоприемника. Паразитират най-вече по хората, но също така и по гълъби, кокошки и прилепи.

Развитието на дървениците преминава през няколко етапа, като през всеки етап те изглеждат по различен начин. След като яйцето бъде снесено и отложено в матрака минават няколко дни (от 6 до 10) в зависимост от температурните условия преди да бъде излюпено. Новоизлюпения индивид се нарича нимфа и има прозрачен цвят, като това се променя със първото смучене на кръв, като стават тъмни. Скоро след храненето започват да оставят тъмни точки по повърхностите, което са фекални капки и са индикация за дезинфектора, че наистина става въпрос за дървеници когато дойде на оглед. 

Лесно ли се разбира, че именно дървеници са нашите “гости”?

Понякога е доста трудно на хората да разберат, че си имат работа точно с дървеници и може да отнеме месеци. Това е така защото тези паразити отделят специален обезболяващ ензим през слюнчения канал докато кръвосмучат и така човек на сутринта може да обърка ухапванията с обрив. Доста често се случва човек да започне да обикаля лекарските кабинети и да не получава решение на проблема. Това е така, защото бива хапан всяка вечер и с нарастването на популацията нарастват и набезите и ухапванията.

Как да се справим с проблема най-лесно?

В бургаския регион ние от Хлебарките БГ  забелязваме доста голям ръст на заразяването, което е очаквано, заради повишения човекопоток. Пренасянето на дървениците е доста лесно посредтвом куфари, багажи и др. 

Добрата новина е, че нашите дезинфектори са обучени и оборудвани с нужната техника и препарати, така че с няколко пръскания (от 2 до 3)  да Ви оттърват от досания проблем и живота да се върне в нормалния си ритъм. В случай, че имате нужда от повече информация прочетете повече тук.

Може би търсите?
Пръскане срещу дървеници Пръскане срещу дървеници

Изпитан метод посредством специализирана техника за борба с най-трудния вредител - дървениците. Ефикасно унищожаване само с две посещения.