Moжем ли да се отървем от паяците? Какво е Арахнофобия?

Какво са те?

Паяка е насекомо, което има несегментирано тяло с две главни части и четири чифта ходещи крака. Имат и органи за производство на коприна, които използват и за да правят гнезда и мрежи, с които да улавят плячката си. Обикновено се заселват в домовете на хората по ъглите на стаите, килери, тъмни пукнатини, мазета, гаражи и градини. Повечето паяци се хранят с насекоми като ги оплитат в мрежата си, обездвивижват ги, увиват ги в още коприна и след това инжектира отрова, с която ги парализират и след това изсмукват всичките им хранителни вещества.

Видове паяци, срещащи се по нашите ширини.

В България се срещат около 700 вида паяци. Повечето от тях не са опасни и не могат да ни наранят. Те предпочитат да стоят далеч от хората, но когато бъдат провокирани могат да хапят, като пускат отрова. Отровата им не е смъртоносна, но може да предизвика зачервяване, болка, оток, а по-късно и силен сърбеж. Видовете паяци при нас не са опасни, но все пак има някои видове, които е добре да избягваме. Това са:

  • паяка кръстоносец - има бели петна по гърба под формата на кръст. Не е агресивен, но ако бъде поставен в безисходица може да нападне.

  • тигровият паяк - достига до 15мм. и има жълти и бели ивици по тялото си. Отровен е, но ухапването не е смъртоносно, а е силно болезнено като наподобява ужилване от оса. Обикновено женската изяжда мъжкия след чифтосване.

  • черния отровен паяк - той е единствения наистина опасен паяк, който се среща по родните земи. Обитава южните части на страната. Тялото и краката му са черни, а по гърба има червени петна. Родственик е на Черната вдовица. Ухапването е наподобява пробождане. След няколко минути ухапания усеща световъртеж, започва повръщане и изпотяване. В по-тежките случаи може да се стигне го гърчове. При ухапване трябва да се потърси лекарска помощ и да бъде обяснено за вида на паяка, за да бъде приложена противоотрова.

 

Трябва ли да се притеснявам?

Паяците не пренасят никакви болести. Почти всички имат отровни жлези, но много рядко нападат. Повечето са активни нощем като избягват конфронтация с хората. Има хора с фобия от паяци - Арахнофобия. Това е вид тревожно разтройство, характеризиращо се с нелогичен и панически страх от паяци. При по-тежки случаи паниката се отключва дори при вида на снимка на паяк. Страха е толкова силен, че човек изпада в силна паника и е напълно неадекватен. Всички симптоми на паниката са на лице - изпотяване, световъртеж, болки в корема, гадене, повръщане и др.

 

Как мога да се отърва от паяците завинаги?

Тези насекоми проникват в домовете ни през пролуки, пукнатини и дупки. Трябва да се намерят тези открити пространства и да се затворят. Добре е да се проверяваме дрехите и обувките, когато идваме отвън, защото често се прикрепят незабелязано. Има няколко метода за борба с паяците. Един от тях е използването на народни средства като например използването на конски кестен, мента и ментово масло, оцет и др. Друг метод е използването на уреди, които работят на базата на ултразвуково, електромагнитно или комбинирано излъчване. Тези уреди работят в закрити помещения като имат различен обсег в зависимост от спецификацията на уреда. Третия метод, който е и най-ефективен и дълготраен това е ползването на специални репеленти за паяци. Това е услуга, която се предлага от специализирани ДДД фирми като Хлебарките.бг. Прилага се в домакинства, хотели, заведения като се използват безвредни препарати одобрени от държавите в ЕС. 

 

Каква подготовка трябва да се направи преди идването на дезинфектор?

Добре е да бъдат почистени помещенията от паяжини, за да се увеличи ефективността от обработката. Трябва да се осигури достъп до всички помещения, които ще бъдат обработени. По предписание да се затворят помещенията за 30 минути. След което да бъде проветрено и помещението може да се използва както обикновено. За повече информация прочетете тук.

Може би търсите?
Пръскане срещу паяци Пръскане срещу паяци

Ефикасно пръскане против паяци във всички закрити помещения тогава, когато никой метод за прогонването им не работи.