Повече информация за бълхите

Бълхите са кръвосмучещи насекоми. За разлика от други видове те могат да пият кръв денонощно. На външен вид са дребни, черни на цвят и лесно се познават по това, че скачат. В България се срещат няколко вида (човешка, кучешка, котешка и източна плъхова бълха), които се различават трудно, но изтребителните мерки при всички видове са еднакви.

Бълхите имат пълен цикъл на развитие. Преминават през стадиите яйце, ларва, какавида и имаго (възрастен индивид). Яйцата са с големина под милиметър и е изключително трудно да бъдат забелязани. Бълхите снасят яйцата си в козината на своя гостоприемник или в непосредствена близост до него. Ето защо от ключова важност за превенцията е обезпаразитяването на домашните любимци. Това обаче не винаги предпазва напълно.

Цикълът на развитие при бълхите трае от месец и поволина до половин година. Определящи са условията за развитие. При по-високи температури това се случва по-бързо. Ето защо месеците, в които най-често се наблюдава проблем с бълхите са от юни до август. Оптималната среда за развитието е в тъмни и влажни места. Често убежище намират на места, където има струпани боклуци, дървесина или неизползваеми вещи. При температури над 30оС и влажност около 70% бълхите получават идеална среда за бързо развитие. Важно е да се отбележи, че при по-висока численост те често напускат влажните, тъмни и скрити места и често започват да се забелязват и на осветени от слънцето такива.

Възрастните индивиди са тези, които причиняват същинските проблеми. Те са с размери от 2 до 4 мм, но поради черния си цвят са лесно забележими. Когато човек влезе в помещение с бълхи той обикновено бива накацан от тях по краката. Бълхите обикновено скачат във височина от около половин метър, за това кацат по краката. Това е и най-лесният метод за установяване наличието на бълхи. От медицинска гледна точка бълхите играят ролята на преносител на плъши тиф и чума.

Освен при проблем с хигиената и наличието на неизползваеми вещи предпоставка за развитието на популация от бълхи може да бъде и наличието на бездомни кучета и котки или необезпаразитените домашни такива. Така бълхите намират биотоп за снасяне на яйцата си, които в последствие биват изтръскани от кожата на животното. Друга предпоставка за развитие на бълхите е наличието на плъхове. Именно това често налага заявеното пръскане против бълхи в мазето и двора да бъде комбинирано със залагане на отровни примамки срещу гризачи.

При наличието на бълхи в дома като първи спешни мерки се препоръчват добро прахосмукиране на килимите и изпиране на дрехите на температура над 60оС. В повечето случаи обаче е необходима и химична обработка срещу бълхи в жилището, която ние можем да предложим.

Може би търсите?
Пръскане срещу бълхи в мазето и двора Пръскане срещу бълхи в мазето и двора

Третиране срещу бълхи в мазето, стълбището и общите части със специализирана техника. Изпитан метод с висока ефективност.

Пръскане срещу бълхи във Вашия дом Пръскане срещу бълхи във Вашия дом

Ефикасно пръскане против бълхи в закрити помещения. Унищожаваме както възрастните индивиди, така и яйцата им без остатъчна миризма или следи.