Бълхите са честосрещан вредител през лятото. Нека се подготвим още през зимата за тях

Бълхите са малки, безкрили насекоми, които са известни със способността си да скачат на дълги разстояния. Те се хранят с кръвта на животни и хора и са често срещани паразити при домашни любимци, като кучета и котки. Бълхите също могат да заразят домове и други сгради, където могат да бъдат неудобство и източник на дискомфорт за хората. Те обикновено с дължина под 4 мм и са тъмнокафяви или черни на цвят. Те имат сплескана форма на тялото и са покрити с малки, твърди люспи, които им помагат да се движат лесно през животинската козина. Бълхите имат пронизващо-смучещи устни части, които използват, за да се хранят с кръвта на своя гостоприемник.

Размножаване на бълхите

Видът се размножава бързо и могат да снасят до 50 яйца на ден. Яйцата са малки, бели и обикновено се снасят върху козината на животното гостоприемник. От яйцата се излюпват ларви, които се хранят с органични остатъци и в крайна сметка се превръщат в какавиди в възрастни бълхи. Целият жизнен цикъл на една бълха може да отнеме само две седмици, в зависимост от условията на околната среда, най-вече от температурата.

Бълхите преминават през четири основни етапа в своя жизнен цикъл: яйце, ларва, какавида и възрастен.

Яйце: Бълхите снасят яйцата си върху козината на животното гостоприемник, като яйцата са малки и бели на цвят. Една женска бълха може да снася до 50 яйца на ден, като яйцата могат да се излюпят в рамките на няколко дни или до две седмици, в зависимост от условията на околната среда.

Ларва: От яйцата се излюпват ларви, които са малки, подобни на червеи същества с дължина около 2-5 мм. Ларвите се хранят с органични остатъци, като мръсотия от бълхи (усвоена кръв от гостоприемника) и могат да се движат през пукнатини и пукнатини в търсене на подходящо място за какавидиране.

Какавида: Ларвите въртят пашкул и какавидират вътре, а стадият на какавида може да продължи няколко дни или до няколко седмици, отново в зависимост от условията на околната среда. Какавидите са устойчиви на повечето пестициди и могат да оцелеят при екстремни температури.

Възрастни или Имаго: Когато стадият на какавида е завършен, възрастните бълхи излизат от пашкула и започват да търсят гостоприемник, с който да се хранят. След като се нахранят, те могат да започнат да се възпроизвеждат и да снасят яйца, започвайки цикъла отначало.

Бълхи по домашното куче или домашната котка

Бълхите могат да бъдат сериозен проблем за домашните любимци и могат да причинят дразнене на кожата, алергии и други здравословни проблеми. Те също могат да бъдат неудобство за хората, особено ако заразят домове и други сгради. За контролиране на бълхите е важно да се третират както домашните любимци, така и околната среда, за да се елиминират всички етапи от жизнения цикъл на бълхите. Това може да включва използване на химически обработки, като инсектициди, и прилагане на мерки за физически контрол, като редовно почистване с прахосмукачка и пране на заразени постелки и дрехи. . Също така е важно да се използват превантивни мерки, като нашийници против бълхи, препарати против бълхи и лекарства против бълхи, за да се предотврати заразяването на домашни любимци с бълхи.

Има много видове бълхи, но най-често срещаният тип, който заразява домашни любимци, е котешката бълха (Ctenocephalides felis). Бълхите се срещат по целия свят и са адаптирани към широк спектър от среди, от тропически до умерени региони. Най-често се срещат в райони, където има животни, като домове, развъдници и приюти.

Как се придвижват бълхите?

Бълхите са известни със способността си да скачат на дълги разстояния и могат лесно да се преместват от един гостоприемник на друг. Те могат да се предават от домашни любимци на хора и обратно, а също така могат да се предават чрез контакт със заразено легло, дрехи или други предмети. Те могат да причинят различни здравословни проблеми както при животните, така и при хората. При домашни любимци бълхите могат да причинят дразнене на кожата, алергии и други здравословни проблеми. Те също могат да пренасят болести, като тения и чума. При хората бълхите могат да причинят дразнене на кожата и алергични реакции, а също така могат да пренасят болести като миши тиф и бубонна чума.

Видове бълхи в България

Има много видове бълхи, които се срещат по целия свят и в България. Най-често срещаният вид бълхи, които заразяват домашни любимци, включително кучета и котки, е котешката бълха (Ctenocephalides felis). Други често срещани видове бълхи, които могат да се срещнат в България, са кучешката (Ctenocephalides canis) и човешката бълха (Pulex irritans). Има също така представители и на Източна плъховата бълха  (xenopsylla cheopis).
 

Може би търсите?
Пръскане срещу бълхи в мазето и двора Пръскане срещу бълхи в мазето и двора

Третиране срещу бълхи в мазето, стълбището и общите части със специализирана техника. Изпитан метод с висока ефективност.

Пръскане срещу бълхи във Вашия дом Пръскане срещу бълхи във Вашия дом

Ефикасно пръскане против бълхи в закрити помещения. Унищожаваме както възрастните индивиди, така и яйцата им без остатъчна миризма или следи.